Nemzetközi Gépészeti Konferencia - OGÉT

Gépész szakemberek kezdeményezésére 1990-ben szerveztük meg először az OGÉT nevet viselő Országos Gépész Találkozót a székelyudvarhelyi matrica-gyár támogatásával, ill. második alkalommal, 1991-ben Nagyváradon. 1992-1994 között az OGÉT szakkonferencia helyett a gépészmérnökök az Országos Szakmai Napok gépészeti szekciójában vitatták meg legújabb eredményeiket, majd 1995-től újból különálló szakkonferenciaként szerveződött. Az évek folyamán számos kapcsolat alakult ki Társaságunk Gépészeti Szakosztálya és magyarországi egyetemek gépészmérnöki karai között, ahonnan társszervezői minőségben is, évről évre érkeznek előadók és résztvevők.

A kezdeti szakmai kapcsolatokat - a Gépipari Tudományos Egyesülettel, a Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki Karával, a Budapesti Műszaki Egyetem Finommechanikai és Optikai Tanszékével, a Veszprémi Egyetem Mérnöki Karával - az elmúlt évek során újabbak követték. A Magyarországról érkező szakemberek a romániai felsőoktatásban dolgozó oktatókkal - Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Nagyváradi Egyetem, a Marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem, a Temesvári Műszaki Egyetem, majd a Sapientia EMTE - építettek ki tartalmas szakmai kapcsolatokat. Az évek során a kapcsolatok tovább bővültek, a felsőoktatási intézmények mellett az üzleti szektor is egyre nagyobb arányban képviseltette magát rendezvényeinken. A konferenciákon sikeres vállalatok vezetői tartottak előadásokat, bemutatva a tudományos kutatások gyakorlati alkalmazásait, azok eredményeit, illetve termékeiket is.

A plenáris előadásokat felkért magyarországi és hazai szakemberek tartják, ismertetve a résztvevőkkel a tudományos kutatások legújabb eredményeit. A szekció-előadások a következő témakörökben zajlanak: CAD, mechatronika és finommechanika, fogaskerékhajtások, minőségbiztosítás és környezetvédelem, anyagtudomány és technológia, járművek, általános gépészet. A plenáris- és szekció-előadásokon kívül a résztvevők cégbemutatókat hallgathatnak meg, illetve megtekinthetik a résztvevő cégek által kiállított termékeket is.

A konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát nyomtatásban is megjelentettük 2019-ig, 2020 óta pedig a nemzetközi azonosítóval (ISSN számmal) ellátott, online konferenciakötetben, amely a EMT Open Journal System  felületén, a http://ojs.emt.ro linken érhető el.

Szakosztályunk fontosnak tartja az egyetemi hallgatók minél szélesebb körű bevonását, mert rendezvényeinken keresztül szeretnénk elérni, hogy a műszaki egyetemeinknek magasan képzett, a magyar műszaki szaknyelvet ismerő és gyakorló oktatói legyenek.