FIRKA-műhely 4.: Karácsonyi kémia

FIRKA-műhely beszámoló
Firka-muhely 4.

Az előadás visszanézhető itt.

Ha december, akkor karácsony!

Habár a hagyományosan keresztény ünnep számos attribútuma napjainkban is pont annyira aktuális, mint kezdetektől volt, a "szeretet ünnepe" igencsak átalakulóban van, főleg ami az ünnepekre való készülődésünket illeti. Hiába maradt fent a karácsony esti ajándékozás szokása, a már-már rituálisan díszített ünnepi asztal, ha mindezt csak mérgezett egérhez hasonló módon, folyamatosan pörögve, üzletből üzletbe rohangálva sikerül a "kellő” módon és időre előkészíteni. Sokszor a meghitt karácsonyi varázslat kimerül abban az elégtételben, hogy ügyesek voltunk, mert íme az idén is sikerül karácsonyfát és a rá kellő díszeket beszerezni, s ha utolsó pillanatban is, de találtunk csillagszórókat. A díszszalaggal átkötött import bonbonosdobozok fölött villogó LED-es fényfüzérek is abban erősítenek meg, hogy igenis megérte a fáradozást, és mi mindent megtettünk, hogy igazán ünnep legyen a karácsonyi éj misztikuma.

Muszáj mindezt így tenni?

Tényleg csak a kereskedelemből drága pénzért megvásárolt eszközökkel tudjuk biztosítani, hogy a nagybetűs karácsony a szeretett, a békesség, az otthon melegében töltött családi ünnep legyen? 
Mindazok, akik részt vettek a december 9-én, Dr. Csavdári Alexandra által tartott Karácsonyi kémia című előadáson, már tudják a választ. A BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar docense által a 4. FIRKA-műhely keretében tartott bemutatóból megismerhettük a karácsonyi ízek, illatok, színek kémiáját, és apró ötleteket kaptunk arra vonatkozóan, hogyan tehetjük színesebbé, illatosabbá a közelgő karácsonyi ünnepeket.

Kísérletezzünk!

Az online előadást követő több mint 80 résztvevő megtudhatta, hogy miként lehet karácsonyfa díszeket készíteni borax-kristályok növesztésével, vagy hogyan lehet az iparilag előállított és legtöbbször kellemetlen szagú csillagszórót kiváltani egyszerű, de annál szórakoztatóbb és illatosabb „narancshéj lángszóróval”.

        

A közös kísérletezés örömét ajándékozhatjuk a kisgyerekeinknek, amennyiben bemutatjuk nekik miként lehet házilag gyertyát önteni, majd elmagyarázzuk ezen gyertyák égésének kémiáját. Kis ügyeskedéssel varázslóként tudjuk újra lobbantani a kifújt gyertyát anélkül, hogy közvetlenül a mécsest gyújtanánk meg.

  1       

Felnőtt jelenlétében - a biztonsági (gumikesztyű, védőszemüveg, tűzbiztonság stb.) előírásokat betartva, - otthoni környezetben is könnyen kivitelezhető kísérletekkel szemléltethetjük a tűzoltás különböző módozatait, pl.: oxigén megvonásával, befőttes-üveggel leborítva az égő gyertyát, de olthatunk akár a szódabikarbóna (a benne levő nátrium-hidrokarbonát) és ecetsav reakciója során keletkezett széndioxiddal is.