FIRKA-műhely 2.: A micro:bitek – a mozgás kvintesszenciája

FIRKA-műhely beszámoló

 

Firka-muhely 2.

A mozgás kvintesszenciája volt a mottója a november 4-én tartott 2. FIRKA-műhely előadásnak. (Az előadás visszanézhető itt.)

Dr. Kovács Lehel István a „minden mozgás visszavezethető forgatások és forgások sorozatára, még a lineáris mozgások is előállíthatók forgások révén” kijelentéssel indította az előadását, melynek során megismerhettük a különböző kisfeszültségű egyenárammal működő villanymotorok típusait (pl.: DC motor, rezgőmotor, reduktorral ellátott motor, szervomotor, léptetőmotor, GEEK Servo LEGO motorok), és ezek mikrokontrollerrel való vezérlési lehetőségeit.

Megtudhattuk, hogy bár a DC motorok vezérlése mikro:bittel is könnyűszerrel megvalósítható, mégis figyelni kell arra, hogy a motor nagy áramfelvételi igénye miatt a direkt módon történő bekötés a vezérlő károsodását okozhatja. Ezért javasolt a kapcsolás kiépítésekor egy tranzisztor beiktatása, amellyel felerősíthető a motort meghajtó áram erőssége, így megelőzve a fedélzeti feszültségszabályzó túlzott felmelegedését. A kikapcsoláskor is számolni kell azzal, hogy az épp leálló motor mágneses tere (flyback-nek nevezett) feszültségimpulzust generál, ennek a mikro:bitre való káros hatását egy közbeiktatott dióda segítségével tudjuk megelőzni.