Energetika-Elektrotechnika – ENELKO / Számítástechnika és Oktatás Konferencia – SzámOkt

SzámOkt először 1990-ben került megszervezésre. Eredetileg a számítástechnika az oktatásban témakört fogta át, azonban idővel, a bővülő tematika és érdeklődés miatt, az informatika területén dolgozó magyar kutatók/fejlesztők fórumává nőtte ki magát. Célja az erdélyi magyar számítástechnikusok - középiskolai és egyetemi tanárok, rendszergazdák, egyetemi hallgatók, vállalkozók, felhasználók - számára találkozási lehetőséget biztosítani egy olyan rendezvényen, melynek keretében beszámolhatnak legújabb tapasztalataikról az oktatás, kutatás terén.

A konferencia kevésbé szakosított, célja nem az, hogy egy bizonyos szűk területen dolgozó kutatók munkáját csoportosítsa, hanem az, hogy egy átfogóbb képet nyújtson a magyar kutatók munkásságáról és eredményeikről. Ezért a SzámOkt konferencia nem a számítástechnikával foglalkozó rendezvények egyike, hanem az informatika területén dolgozó magyar kutatók/fejlesztők fóruma.

A rendezvény néhány éve az Energetika-Elektrotechnika Szakosztállyal közös szervezésben ad lehetőséget bel- és külföldi szakembereknek ismeret- és tapasztalatcserére, cégbemutatókra, termékismertetőkre, kapcsolatteremtésre.

A rendezvény keretében elhangzó tudományos előadások kivonatai a konferencia kötetekben látnak napvilágot.

 

Az Energetika-Elektrotechnika Konferencia - ENELKO az EMT egyik legfiatalabb tudományos konferenciája, melyet a villamosmérnökök és energetikus szakemberek kezdeményezésére 2000-ben szerveztünk meg először a Kolozsvári Műszaki Egyetemen.

A rendezvény fő célkitűzése az energetika és elektrotechnika terén dolgozó szakemberek közötti kapcsolatteremtés, a résztvevők kölcsönös tájékoztatása az energetika-elektrotechnika helyzetéről és a tendenciákról.

Az elmúlt években az ENELKO konferencián kötött szakmai kapcsolatok új utakat nyitottak meg a romániai és a magyarországi energetikai, elektrotechnikai cégek együttműködésének terén, amint az a hozzánk eljuttatott visszajelzéseikből is kitűnik. Magyarországi társzervezeteink - MET (Magyar Energetikai Társaság), ETE (Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület), MEE (Magyar Elektrotechnikai Egyesület), META (Magyar Energiahatékonysági Társaság) - tagjai valamint hazai és külföldi egyetemek oktatói, doktoranduszai visszatérő résztvevői konferenciánknak.

A konferencián elhangzó előadásokat - hagyományainkhoz híven - kiadványban jelentetjük meg.