Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együttműködve minden évben megszervezi a Nemes Tihamér nevet viselő Informatikai tanulmányi versenyt.
A tanulók három kategóriában versenyezhetnek: az I. kategóriában az V-VIII. osztályosok, a II. kategóriában a IX-X. osztályosok, a III. kategóriában pedig a XI-XII. osztályos tanulók mérik össze tudásukat.
A verseny 4 fordulós. Az első fordulót (helyi szakasz) a szaktanárok helyileg, az iskolákban szervezik meg, az általuk összeállított – papíron megoldandó feladatok alapján. A második fordulót (megyei szakasz) minden jelentkező iskola saját tantermében rendezheti meg, de több iskola közösen is megrendezheti. A tanulóknak papíron kell megoldaniuk a kitűzött 4-5 feladatot. A legjobb eredményeket elért tanulók részt vesznek a harmadik (erdélyi) fordulóban. A budapesti döntőn azon 12-15 diák vesz részt, aki a legjobb eredményt érte el a harmadik (erdélyi) fordulóban.

A verseny nyilván van tartva a Román Oktatási Minisztérium országos versenynaptárában!

A verseny struktúrája a következő:

I. forduló - helyi szakasz: a szaktanárok helyileg, az iskolákban szervezik meg, az általuk összeállított – papíron megoldandó feladatok alapján.

II. forduló - megyei szakasz: minden jelentkező iskola saját tantermében rendezheti meg, de több iskola közösen is megrendezheti. Az írásbeli dolgozatok kijavítása után az előre meghatározott pontszámot elért dolgozatokat a tanárok beküldik az EMT titkárságához. Az eredmények összesítése után alakul ki, azon 45-50 diák névsora, aki részt vesz majd az erdélyi döntőn.

III. forduló - erdélyi döntő: versenyközpontok adnak helyet a verseny erdélyi döntőjének lebonyolítására.
A magyarországi szervezőktől kapott tesztprogramok futtatása alapján dől el, hogy ki az a 12-15 diák, aki az erdélyi régiót képviseli majd a budapesti döntőn.

IV. forduló - budapesti döntő: a versenynek ebben a szakaszában a magyarországi megyei döntőkön, illetve az erdélyi döntőn nyertes diákok mérik össze tudásukat a programozási verseny keretében.